Post Office Lane, Springvale - after phase 1 works

Springvale Laneway Revitalisation Project - Post Office Lane

The City of Greater Dandenong’s Springvale Laneway Revitalisation Project is transforming Post Office lane into a much improved pedestrian route from the Warwick Street carpark to Springvale Road’s bustling shopping precinct.

A number of improvements have been completed in Post Office Lane, including resurfacing, better drainage, an irrigation system, planter boxes, benches for seating and tables.

The project will be completed with a unique canopy to cover the full length of Post Office Lane.

Based on consultation with the community, leading Melbourne based landscape and urban design group ASPECT Studios developed laneway upgrade and canopy designs to reflect Springvale’s multicultural character and appeal, utilizing elements that symbolize vitality, prosperity and good luck.

At night, the canopy will be lighted, accentuating its colour design, and making the laneway a 24 hour attraction.

Springvale Laneway Revitalisation Community Consultation Report - 3.7 MB
 

Springvale Laneway Revitalisation - Final Designs

These images depict how Post Office Lane will look like once works have been completed.

Elements are designed to create a unique experience during the day and after hours.

A key feature are the colourful lanterns which give the space a happy and textured atmosphere 24/7. At night, the lighting design will bring Post Office Lane alive and is sure to become a cherished icon that can be seen from a distance.

  • Day time concepts
    Day time concepts
  • Day time concepts
    Day time concepts
  • Night time concepts
    Night time concepts
  • Night time concepts
    Night time concepts
  • Post Office Lane, Springvale - after phase 1 works
    Post Office Lane, Springvale - after phase 1 works

Project stages

Stage 1 and 2

The first two stages have been completed:

Stage 1: Subsurface drainage, footings and electrical conduit connections.

Stage 2: Installation of furniture (seating benches and tables), planter boxes and plantings, and line markings.


Stage 3

The final stage is the installation of a canopy along the laneway's full length is currently on hold.

Project location - Post Office Lane

323 Springvale Rd, Springvale VIC 3171, Australia